Hei! Tämä on vanha versio Hintaoppaan sivusta. Palaa halutessasi takaisin uuteen Hintaopas -sivustoon tästä.

16.02.2018

Yleis- ja monitoimikoneiden avulla ruoanlaitto ja leivonta helpottuvat entisestään

Yleis- ja monitoimikoneita kutsutaan usein keittiön tärkeimmiksi apuvälineiksi. Ne hienontavat, silppuavat, raastavat ja sekoittavat suurimman osan ruoanlaitossa tarvitsemistasi ainesosista – tehokkaalla ja siistillä tavalla. Tarvitset vain oikean työkalun itse koneeseen ja käyttämäsi ruoka-ainekset. Kaada kaikki yhdellä kertaa yleis- tai monitoimikoneeseen ja käynnistä laite – voilà!

iStock.com / starush

Suikaloi vihanneksia, viipaloi perunoita, jauha kahvipapuja ja raasta porkkanoita. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä kaikista niistä asioista, joihin voit käyttää omaa yleis-/monitoimikonettasi. Kyseessä on kone, joka aina tarvittaessa auttaa sinua ruoanlaitossa, oli kyse minkälaisesta ateriasta tahansa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että eri mallit voivat erota toisistaan huomattavasti ominaisuuksiensa osalta. Hieman halvemmissa malleissa on usein esimerkiksi vähemmän erilaisia nopeusvaihtoehtoja, niistä puuttuu lisätarvikkeita, eikä niitä voi välttämättä käyttää taikinakoukun kanssa leivonnan yhteydessä.

Usein on järkevintä maksaa hieman enemmän koneesta, joka on monipuolisempi ja käytännöllisempi ja joka kestää ruoanlaitosta ja leivonnasta aiheutuvaa käsittelyä useamman vuoden ajan. Ennen ostopäätöksen tekemistä on myös tärkeää tarkistaa kuinka suuri säiliön kuivakapasiteetti on, kuinka paljon nestettä sinne mahtuu sekä millaisen määrän taikinaa valitsemasi kone pystyy käsittelemään.

Myös koneen teho on tärkeä valintakriteeri, sillä tehokkaampi yleis-/monitoimikone pystyy käsittelemään suurempia määriä taikinaa eikä sen tarvitse tehdä yhtä paljon töitä hieman tehottomampaan, heikompaan koneeseen verrattuna. Tämä tarkoittaa myös sitä, että tehokkaampi kone voi kestää käytössä hieman kauemmin. Minkälaisen koneen juuri sinä tarvitset riippuu luonnollisesti siitä, mihin tarkoitukseen tulet konetta ensisijaisesti käyttämään. Hyvänä vinkkinä voidaan kuitenkin pitää yli 700 watin tehon tarjoavaa konetta, joka soveltuu useimpiin eri käyttötarkoituksiin.

Yksi muista tärkeistä, mielessä pidettävistä yksityiskohdista on koneen puhdistettavuus, ts. kuinka helposti koneen osiin purkaminen ja takaisin kokoaminen onnistuu. Tarkista kaupassa/kaupan kanssa ennen ostopäätöksen tekemistä, onko koneessa muovisia yksityiskohtia, jotka voivat helposti rikkoutua tai kulua – erityisesti kulhoissa, jotka istuvat paikoilleen tiukasti ja joita useasti irroitellaan edestakaisin.

Tukevasti pöydällä pysyvän mallin kanssa ruoanlaitto on mukavampaa. Ehkä on myös järkevää kiinnittää huomiota eri mallien melutasoihin – jos valmistat smoothieita aikaisin aamulla, kannattaa ehkä ostaa kone, joka ei herätä koko perhettä.

Haluamme lopuksi muistuttaa eri koneiden painoeroista. Jos valitset todella painavan mallin, voi sen esille ottaminen, puhdistaminen ja säilöminen olla haastavaa. Jos keittiöstäsi löytyy tällaiselle koneelle pysyvä paikka, jossa se voi olla esillä koko ajan, niin paino ei luonnollisestikaan ole mikään ongelma. Muussa tapauksessa riskinä kuitenkin on, että kone jää kaapin perälle pölyttymään.

Täältä löydät kaikki Hintaoppaan listaamat yleis- ja monitoimikoneet.


Daniel Haaf