Hei! Tämä on vanha versio Hintaoppaan sivusta. Palaa halutessasi takaisin uuteen Hintaopas -sivustoon tästä.

24.01.2018

Ulko-oven älylukko helpottaa elämää

Unohda avaimet – hanki ulko-oveesi älylukko. Kiinnostus älykoteja kohtaan on kasvussa, ja monet ovatkin jo hankkineet kotiinsa älylukon. Ennen lukon valintaa on kuitenkin hyvä pohtia joitakin asioita.

iStock.com / Freer Law

Älylukot avataan perinteisen avaimen sijaan numerokoodilla, RFID-tunnisteella tai matkapuhelimella. Niinpä sinun ei tarvitse olla itse kotona päästämässä huoltomiehiä sisään kesken päivän tai avaamassa ovea lapsille heidän tullessaan koulusta.

Toimiva älylukko on käytännöllinen, mutta lukon ominaisuuksiin kannattaa perehtyä ennen hankintaa. Muista valita vakuutusyhtiösi hyväksymä lukko. Kannattaa myös tarkistaa, toimiiko lukko mahdollisen kotona jo olevan tai sinne asennettavan hälyttimen kanssa. Älykodeissa käytetään erilaisia viestintästandardeja, kuten Z-Wave ja Homekit. Varmista, että lukko on yhteensopiva oikean standardin kanssa.

Älylukko toimii sähkökatkoksen sattuessakin

Ei ole taattua, että älylukko sopii ulko-oveesi. Suosituimmat mallit sopivat skandinaavisten standardimittojen mukaisiin oviin, mutta ovesi ei välttämättä ole standardien mukainen. Mittaa ovi siis ennen lukon hankintaa, jotta et joudu palauttamaan tuotetta.

Monia mietityttää, toimiiko älylukko sähkökatkoksen aikana. Kaikissa älylukoissa on sisäänrakennettu akku, joka alkaa toimia sähkökatkoksen sattuessa. Jos akku tyhjenee, lukon voi pikakäynnistää ulkopuolelta lisäakulla. Akku on myös helppo vaihtaa tarvittaessa.

Vuokralaisella on harvoin oikeutta vaihtaa asuntonsa lukkoa mielensä mukaan. Tarkista asia vuokranantajaltasi.

Lopuksi haluamme muistuttaa turvallisuudesta. Mekaanista, avaimella toimivaa lukkoa ei voi hakkeroida eikä sen koodia murtaa, mutta avain voi joutua hukkaan. Myös älylukoissa on kuitenkin omat riskinsä. Vaikka ne ovat erittäin edistyksellisiä, ne ovat vain niin turvallisia kuin niissä käytettävät ohjelmat.

Täällä voit tutustua kaikkiin Hintaoppaan älylukkoihin.


Daniel Haaf