Hei! Tämä on vanha versio Hintaoppaan sivusta. Palaa halutessasi takaisin uuteen Hintaopas -sivustoon tästä.

16.01.2018

Astianpesukone – arjen pelastaja

Monet pitävät astianpesukonetta arkipäivässä käytettävänä luksustuotteena. Se nopeuttaa arjen askareista selviämistä eliminoimalla astioiden pesuvuorosta aiheutuvat pienet kinastelut, kuivat kädet sekä pesualtaaseen unohdetut astiat. Tässä artikkelissa annamme sinulle muutamia vinkkejä niistä ominaisuuksista, jotka kannattaa pitää mielessä astianpesukonetta hankittaessa.

Foto: iStock.com / monkeybusinessimages

Ensimmäinen ja myöskin itsestään selvä asia, johon tulee kiinnittää huomiota astianpesukonetta hankittaessa on sen koko. Astianpesukoneiden tavallisin leveys on 60 senttimetriä, mutta pienemmille keittiöille on usein myös saatavilla 45 senttimetriä leveitä malleja standardi-kokona.

Nykyään on tavallista, että astianpesukone upotetaan keittiötasoon eli integroidaan osaksi keittiötä, mikä tarkoittaa siis sitä, että koneen etuosa voidaan tehdä näyttämään aivan tavalliselta keittiökaapin ovelta. Astianpesukoneen eri ohjelmien hallinnointi voidaan tässä tapauksessa asettaa koneen yläreunaan sen etupuolen sijaan. Jos ei halua itselleen integroitua astianpesukonetta, voi valita vaikkapa vapaasti sijoitettavan koneen ja ostaa sen omaan keittiöön soveltuvissa väreissä. Monet haluavat esimerkiksi ostaa kaikki kodinkoneet samanvärisinä.

Hintaoppaassa voit hakea haluamaasi astianpesukonetta haluamiesi hakukriteerien pohjalta. Hiljaisimmilla markkinoilta löytyvillä koneilla on usein noin 39 desibelin melutaso, mikä koetaan todella hiljaiseksi. Useimmat Hintaoppaassa listatut koneet pitävät ääntä noin 42–48 desibelin verran, mikä on tasoltaan luonnollisesti hieman korkeampi, mutta sitä voidaan kuitenkin pitää lähinnä pienenä taustameluna. 39:n desibelin ja 41:n desibelin koneissa ei siis ole suurtakaan eroa. Koneet pitävät myös eri tavalla ääntä – riippuen siitä, millaisia astioita/mitä olet pesemässä. Astianpesukoneessa oleva purkki voi esimerkiksi aiheuttaa melua ja kolinaa, kun se pyörii ympäri konetta vesisuihkun vaikutuksesta.

Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista ostopäätöstä tehtäessä on luonnollisesti astianpesukoneen energialuokka. Tämän päivän paras energialuokka on A+++. Jos koneella on tämä merkintä, tarkoittaa se sitä, että kone kuluttaa vähemmän energiaa kuin A++ -merkinnän omaava astianpesukone ja sen käyttäminen on siis taloudellisesti halvempaa alhaisemman virrankulutuksen ansiosta.

Astianpesukoneen käytännöllisyys on myös erittäin tärkeä asia. Missä lämpötilassa haluat pestä astioitasi, kuinka hyvin astiat kuivuvat koneessa ja millaiset paikat koneesta löytyy aterimille – nämä kaikki ovat ominaisuuksia, joiden mukaan voit suodattaa hakuasi. Tavallisin sijainti aterimille on aterinkori, mutta joissain malleissa on nk. aterintaso koneen ylähyllyllä.

Meiltä Hintaoppaasta löytyy listattuna yli 700 astianpesukonetta.


Linnea Kleen