Hei! Tämä on vanha versio Hintaoppaan sivusta. Palaa halutessasi takaisin uuteen Hintaopas -sivustoon tästä.

03.10.2017


Varavirtalähteiden avulla puhelin ja tabletti pysyvät ladattuina koko päivän

Varavirtalähteitä käytetään antamaan matkapuhelimille, tableteille sekä kannettaville tietokoneille lisää virtaa päivän aikana. Varavirtalähde on erittäin käytännöllinen apuväline hetkiin, jolloin akun merkkivalo vilkkuu pelottavaa punaista väriä, latauskaapeli on jäänyt kotiin tai kun mahdollisuutta verkkovirran käyttöön ei yksinkertaisesti ole olemassa. 

Monille tärkeintä on se, kuinka suuren akkukapasiteetin tietty varavirtalähde tarjoaa. Tämän kapasiteetin suuruus riippuu taas ihan vain siitä, mitä laitetta olet lataamassa. Suuren akun omaava laite tarvitsee luonnollisesti suuremman varavirtalähteen latautuakseen kerralla täyteen. Hyvänä vinkkinä voidaan pitää varavirtalähteen kapasiteettia, joka on tuplasti itse laitteen akkua suurempi.

Varavirtalähteissä on vähintään yksi sisääntulo, jonka avulla ladataan itse virtalähteen omaa akkua, sekä yksi ulostulo, jonka avulla virtalähteeseen liitetyn laitteen akun lataaminen onnistuu. Ulostulojen määrä on täysin riippuvainen mallista, mutta tarjolla on usein vähintään kaksi ulostuloa eri laitteiden samanaikaista lataamista varten.

Valitse sinulle sopiva malli ulostulojen lukumäärän sekä laitteisiin lähetettävän sähkövirran suuruuden perusteella. Halvemmat mallit on usein rajoitettu yhteen (1) ampeeriin (A), mikä tarkoittaa hidasta latausta moderneille matkapuhelimille ja tableteille. Suositeltava virran suuruus on vähintään 2.1A per ulostulo, jotta voidaan taata nopea lataus.

Nopeinta mahdollista latausta varten kannattaa valita varavirtalähde, joka pystyy käsittelemään vähintään 2.1A:n virran myös sisääntulossa. Oikeanlaisella laturilla latausnopeus voi jopa tuplaantua, vain yhden ampeerin (1A) sisääntulon omaavaan varavirtalähteeseen verrattuna.

Yksi tärkeä asia, joka tulee pitää mielessä on varavirtalähteen oman akun lataamiseen kuluva aika. 12 000 milliampeeritunnin mallin täyteen lataaminen voi kestää jopa kahdeksan tuntia. Virtalähteen lataaminen kannattaa siis aloittaa ajoissa, jos se on lähdössä mukaan esimerkiksi hieman pidemmälle matkalle.

Yksi varavirtalähteiden eduista on se, että ne ovat usein erittäin pieniä ja ne on helppo ottaa mukaan. Virtalähdettä hankittaessa erittäin suuren akkukapasiteetin omaavan mallin hankinta saattaa houkuttaa, mutta muista kuitenkin, että myös akun fyysinen koko kasvaa kapasiteetin kasvaessa.

Joissain varavirtalähteissä on erilaisia lisätoimintoja, kuten sisäänrakennettu indikaattori/valo, vedenpitävä design sekä tuki langattomalle lataukselle. Jos tiedät, että tulet käyttämään virtalähdettä useasti ja pidempiä aikoja ulkotiloissa, saattaa aurinkokennoja omaavan virtalähteen hankinta olla käytännöllinen ratkaisu, kun verkkovirtaa ei ole saatavilla.

Toisena vinkkinä voitanee mainita LED-indikaattorin tai LCD-näytön omaavan mallin valinta, sillä näiden indikaattoreiden ja näyttöjen avulla voit saada lisätietoa siitä, kuinka paljon potkua varavirtalähteestä vielä löytyy. Ilman tätä tietoa voi riskinä olla, että otat mukaasi miltei tyhjän varavirtalähteen, josta tulee tällöin lähinnä turha painolasti – käytännöllisen työkalun/apuvälineen sijaan.


Author: Daniel Haaf


 iStock.com / baloon111